Korpa Korpa 0
Korpa
K-OFFICE Computer Shop

Desktop računar ?

Desktop računariDesktop računari su najbolje rešenje kada su potrebne ozbiljne performanse za rad i gaming. I jeftiniji modeli su isplativa opcija jer nude najviše performansi za uloženi novac.

"Kućni računari" su namenjeni za kućnu upotrebu tj. njihove performanse moraju biti dovoljne za pregled internet sadržaja, društvenih mreža, editovanje dokumenata, slika, gledanje youtube-a, filmova, slušanje muzike, kao i igranje manje zahtevnih igara.

Računari namenjeni "poslovnim" korisnicima moraju biti maksimalno pouzdani i da nude najbolji odnos cene i preformansi za kancelarijsku upotrebu a pre svega u korišćenju poslovnih i Office programa.
"Gaming" računari nude maksimalne performanse jer su namenjeni igranju zahtevnih igara i moraju da pruže što veći frame rate u takvim igrama.
Prilikom izbora računara kupac se mora opredeliti za jednu od dve platforme tj. proizvođača procesora, Intel ili AMD. Aktuelni procesori poseduju po 2, 3, 4, 6 ili 8 jezgara. Što je veći broj jezgara bolje su i performanse u zahtevnijim aplikacijama ili pri pokretanju većeg broja aplikacija istovremeno. Pored arhitekture, performanse procesora zavise i od frekvencije.
Takođe, u zavisnosti od potreba treba odlučiti da li će računar koristiti integrisani grafički chip u procesorima (Intel HD Graphics ili integrisani Radeon u AMD APU procesoru). Od te odluke zavisi i koja bi matična ploča odgovarala kao i izbor grafičke kartice.
Postoje dva proizvođača grafičkih kartica, Nvidia (GeForce u nazivu) i AMD (Radeon u nazivu) i one su zadužene za visoke performanse u igrama, programima za 3D modeliranje kao i za neke dodatne zadatke čime pomažu glavnom procesoru kao što je kodiranje i dekodiranje video materijala itd.
Izborom količine RAM memorije direktno zavisi koliko će rad na računaru biti udoban i brz jer se svi radni zadaci smeštaju u RAM i tu ih procesor obrađuje. Za aktuelne operativne sisteme i aplikacije preporučljiv minimum je 4GB.
Operativni sistem, dokumenti, filmovi, muzika, slike, igre, programi skladište se na hard disku računara i njihov kapacitet se kreće od 500GB naviše, a moguće je koristiti i više diskova u računaru. Moguće je koristiti i SSD kao zamenu za hard disk. SSD koristi flash memoriju uglavnom kapaciteta od 128GB naviše, umesto magnetnog diska kod hard diska i time omogućuje znatno veće brzine u radu računara a samim tim i brže pokretanje programa i igara.
Optički uređaj je namenjen čitanju i pisanju optičkih medija.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.