Korpa Korpa 0
Korpa
K-OFFICE Computer Shop

Ovako čuvaj svoju bateriju za laptop

Mnogo korisnika koriste svoj laptop u "desktop" režimu, što znači da ih retko nose sa sobom, tako da nema mnogo smisla držati bateriju u laptopu. Možda bi bilo logično da baterija laptopa koji se dugo koristi u "desktop" režimu treba da bude u najboljem stanju, pošto nikada nije bila na "raspoređivanju". U stvari, nažalost, baterije laptopa minimalno stare čak i ako ih ikada ne nosite ili ako stalno koristite laptop kao mobilni uređaj.


Što više puniš tako brzo će se baterija uništiti.
Baterija se troši kontinuiranim punjenjem i uranjanjem. Generalno, ćelije baterije laptopa su dizajnirane za 400-500 ciklusa punjenja. Što pre iskoristimo ovih ciklusa pune baterije, pre će baterija otkazati. Ovo je prvi i najvažniji razlog zbog kojeg morate s vremena na vreme da  kupite novu bateriju, ali to je neizbežno u slučaju prenosnog uređaja. To znači manje ciklusa punjenja: duži vek baterije. Ako uopšte ne nosite laptop, možda bi bilo vredno izvaditi bateriju. (Nisu sve baterije za laptopove modularne, na primer nalaze se unutar laptopa,
skrivene ispod poklopca.)
Odložena baterija se takođe malo po malo prazni, ali vrlo sporo gubi svoje stanje. Litijumske baterije ne mogu dugo da izdrže nisko punjenje. Zbog toga, pre nego što odložite, preporučije se da ga napunite na najmanje 40%. Sa ovim nivoom napunjenosti, dovoljno je da ga izvadite svakog meseca i ponovo napunite do 40%.

Temperatura

40%

koliko gubi iz kapaciteta/godina

100%

koliko gubi iz kapaciteta

0°C 2% 6%
25°C 4% 20%
40°C 15% 35%
60°C 25% 40%

 

Saveti samo za hardcore korisnike:

Litijum-jonske baterije se najsporije troše na temperaturama malo iznad nule, ovako sporije gubi kapacitet. Stavite bateriju u hermetičku zatvorenu kesu i bacite pored nje kesicu koja upije vlagu (ovo je mala kesica koju ćete naći u novoj torbi ili kutiji novih cipela). Ovo će sprečiti da bilo šta teče na kontakte u kućištu ili vlaga koja pada na bateriju.

Na kraju krajeva, 3+1 savet

1. Ne čuvajte bateriju ispražnjenu ili blizu pražnjenja dugo vremena. Iako mnogo sporije, baterije takođe gube svoj kapacitet
2. Ne ostavite bateriju potpuno napunjen za dugo vreme. Potpuno napunjene baterije se prazne brže od napola napunjenih baterija. Prema većini trgovačkih članaka, baterije za laptopove najbolje se čuvaju na 40-60%
napunjenosti.
3. Čuvajte bateriju na suvom mestu. Vlažno okruženje ubrzava pražnjenje baterije.
+1. Ispraznite bateriju samo kad vam je potrebna. Baterija se troši kontinuiranim punjenjem i uranjanjem. Generalno, ćelije baterije laptopa su dizajnirane za 400-500 ciklusa punjenja. Što pre iskoristimo ovih ciklusa punjenja, pre će baterija otkazati.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.